HAVALI SÜSPANSİYON NEDİR

Tam karşılığı havalı süspansiyon sistemidir. Kullanım alanı oldukça geniştir. Aklımıza gelecek birçok araç sınıfında kullanılır. Mesela kamyon, otobüs ve trenlerin de kullandığı bir sistemdir. Konumuzu anlatırken daha çok otomobiller üzerinde nasıl çalıştığından bahsedeceğiz. Sistemin ismi söylendiğinde hemen SUV araçlarla ilişkilendiririz. Aslında böyle düşünmemiz doğru. Yalnız aynı mekanizmanın daha alçak karosere sahip sedan araçların da konfor paketlerine de eklenmiştir.

Air süspansiyon, hız ve yük şartlarına göre değişkenlik gösteren, üst sınıf uygulamasıdır. O yüzden de segmentten itibaren havalı süspansiyonu görürüz. Amortisörlerin her birinin içeriği değiştirilerek, üstündeki kütleye farklı kaldırma kuvvetleri uygulamak için hazır bekletilirler.

Aracın asfaltla olan arası manuel veya otomatik olarak ayarlanabilir. Havalı süspansiyonlar sadece bir engeli aşması veya yüküne göre ayarlanmaz. Yapacağımız hızlar da temel faktörler içerisindedir. Belli bir hıza kadar istenilen seviyede giden araçlar, sınır sürat çizgisine ulaştığında otomatik olarak kendini ilk seviyeye getirir. Süspansiyonun hava dolan körükleri, diğer bir değişle güvenlik sınırına getirilir.

Open chat